HIDROLATI-ART of shower

jyler shower
kako uhvatiti esenciju prirode i ubaciti je u formulu?

Nature is so powerful, so strong. Capturing its essence is not easy-your work becomes a dance with light and the weather.It takes you to a place within yourself.

Prioroda je veoma moćna, jaka. Uhvatiti njenu esenciju nije lako, tvoj rad postaje ples sa svetlošću i vremenom i vodi te do mesta unutar sebe. 

Annie Leibovitz

FORMULE

Formule za gelove za tušitanje i kupke  u najvećem procentu sadrže vodu. Zatim tu su penušavi sastojci, prateće kompenente, ponekad biljna ulja i biljni ekstrakti.

Uvek su mi ti procenti vode delovali uzalud potrošeni i pitala sam  se šta bi moglo umesto toga? Učenjem i upoznavanjem materije i razvijanjam sopstvene alhemičarske laboratorije dobila sam razne ideje. A od ideje do realizacije, naročito u alhemiji, dugačak je put.

Šta su to hidrolati?

Kod destilacije etarskih ulja, biljni materijal je izložen dejstvu vodene pare. Kako vodena para prolazi kroz biljni materijal ona se obogaćuje sastojcima i stvara se jedna mešavina koja se deli na dva sloja : etarsko ulje i hidrolat. Hidrolat sadrži oko 0,1% rastvorenog etarskog ulja i vodorastvorne aktivne kompenente. Sastav etarskog ulja nije isti kao i sastav hidrolata, ali svakako je vredan i zato se u novije vreme vraća u kozmetiku na velika vrata.

Etarska ulja i dalje su nepoznanica. Čini se da što ih više proučavamo to ih manje znamo. I koliko su puna lekovitih materija toliko su puna i alergena, a kada se raspadaju u interakciji sa drugima materijama nastaje mnoštvo jedinjenaj od kojih smo detektovali samo neke.

Privlačna su tako prirodna, tajanstvena, mirisna i opojna. Često ih ubacujemo u formule, na taj način dodajemo malo mistike u inače obične i svakodnevne preparate ….

A u jednoj ravnici, na jednoj njivi na severu, otkrila sam etarska ulja i hidrolate smilja i lavande……

Kada sam ih donela u laboratoriju znala sam da ću ih sasvim sigurno staviti u gelove za tuširanje. Vremenom sam dobijala i druge ideje i verujem da će pronaći svoje mesto u mnogim formulama.

pop light erlenmajer
art of shower -hidrolati u bočici, mirisi i nega

SMILJE- HELICHRYSUM ITALICUM

Helichrysum: H. italicum (Roth) G. Don. syn. H. angustifolium subsp. italicum (Roth) Briq. & Cavill. Trivijalno (uobičajeno, poznatije kao) ime: Immortelle, Everlasting, Helichrysum, Smilje Rod : Asteraceae syn. Compositae. Zemlja porekla: Francuska, Italija, Korzika, Bosna

Pripisuju mu se začuđujuće osobine kada je u pitanju koža. Tradicionalno se koristi od antičke Grčke , a nauka je u brojnim istraživanjima to i potvrdila. Najznačajnije je njegovo protivupalno dejstvo koje utiče na zarastanje rana, obnavljanje tkiva, fungicidno i baktericidno dejstvo. Kada je u pitanju kozmetika povećava sadržaja prirodnog kolagena u koži, vidljivo smanjuje bore, a koristi se i u parfemskoj industriji zbog svog intenzivnog i specifičnog mirisa.

Ulje smilja je jedinstveno zbog svog hemijskog sastava i visokog sadražaja kako Neril Acetata tako i Gama Kurkumena koji su veoma značajni i delotovorni u nezi kože. Ulje je izuzetno skupo i retko.

Hidrolat sa približno 0,1 % ulja i drugih vodo rastvornih aktivnim materija ubacili smo u formulu za gelove za tuširanje umesto destilovane vode.

Smilje ćete pronaći u gelovima za tuširanje Everlasting cedarwood with lemons i Good morning with strawberry and pepper.

immortelle
immortelle, helichrysum italicum,smilje,umetnost za sebe

 

Good night vanilla and lavander sa hidrolatom lavande. Lavandula angustifolia Mill., porodica Lamiaceae , umiruje nemiran um, opušta, a naučno je potvrđeno da uklanja nesanicu. Naziv potiče od latinske reči Lavare što znači prati. Ponekad tamni, čak hladni miris ove biljke zasladili smo sa vanilom.

Predložićemo vam da potražite čaj sa aromom vanile i lavande i uživate u njemu nakon večernje kupke.

Poželeli smo da kupanje postane umetnost i tako smo i napravili ove sasvim neuobičajene gelove, formulisane da pruže iskustvo, da razgale, ulepšaju, umire vaš dan ili noć…

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s