Konzervansi u kozmetičkim preparatima

konzervansi moraju da poseduju širok spektar aktivnosti
konzervansi moraju da poseduju širok spektar aktivnosti

Every man has a right to risk his own life for the preservation of itJean-Jacques Rousseau

Svaki čovek ima pravo da rizikuje sopstveni život da bi ga sačuvao, Žan Žak Ruso

Konzerviranje

Konzerviranje(engl.preservation) je reč koja označava  održavanje, održanje, čuvanje; princip konzervacije energije, načelo održanja energije; 
Spremanje hrane biljne i životinjske (sušenjem, salamurom, dimljenjem, toplotom, hladnoćom i hemikalijama), tako da se može sačuvati od kvarenja duže vreme. (lat.)

Konzervansi su supastance koje se dodaju kozmetičkim proizvodima da bi se sprečila kontaminacija mikroorganizmima ( što podrazumeva bakterije I gljivice) te na taj način produžio vek trajanja proizvoda. Još važnije je da se konzervasom potrošač štiti od infekcija koje mogu nastati ako je proizvod kontaminiran.

U poslednje vreme raste broj potrošača koji sumnjaju u  proizvode sa konzervansima, misle da su štetni ili čak i opsasni.  Čest je zahtev za preservative free kozmetikom.

Uporedo sa tim trendom, hemičari, inženjeri I farmaceuti koji se bave formulacijama tragaju za načinima da obezbede siguran proizvod I da udovolje zahtevima svojih klijenata.

Vrste konzervansa

Parabeni kao konzervansi su skoro sasvim proterani iz kozmetičke industrije Iako metilparaben još uvek možete pronaći u mnogim lokalnim anesteticima koje dobijate npr kod zubara. Oni su veoma dobri u sprečavanju razvoja mikroorganizama I u relativno maloj koncentraciji obezbedjuju sigurnost proizvoda. Direktna povezanost sa kancerom dojke zapravo nikad nije dokazana, ali se ta sumnja kao požar raširila putem interneta I većina klijenata jednostavno ne želi proizvod sa parabenima. S druge strane leži njihova prava štetnost- oni su potencijalni alergeni i obuhvaćeni su standardnim alergen testovima u Evropi (tzv patch kožni testovi).

konzervansi smanjuju rizik od kontaminacije proizvoda i štite vašu kožu
konzervansi smanjuju rizik od kontaminacije proizvoda i štite vašu kožu

Ako u sastavu (INCI) pronadjete sledeće nazive znajte da su u pitanju kozervansi :imidazolidinyl urea, phenoxyethanol, ethylhexyl glycerin, DMDM hydrantoin,2-bromo-2-nitro-propane-1,3 –diol, Methylisothiasolinone, Benzalkonium chloride, Benzoic Acid, Methyl-Ethyl-Propyl-Butyl-paraben.

Konzervansi su tu da vas zaštite I po mišljenju većine stručnjaka nema mesta strahu od konzervansa.

U dokumentu iz 1976.poznatijem kao Cosmetic Act piše :

“Cosmetics are used for aesthetic reasons and should carry no helath risks to the consumer”

dakle

“ kozmetički proizvod se korsiti u estetske svrhe I ne sme da predstavlja rizik za zdravlje potrošača”

U skladu sa ovim zakonom, svaki proizvođač dužan je da zaštiti proizvod od kontaminacije i propadanja (samog preparata Ili njegovih sastojaka). Dužan je da spreči stvaranje toksina ili razvoja patogena (stafilokoka, pseudomonas,…)

Šta sve utiče na stabilnost emulzije?

Pored izbora adekvatnog sistema konzervansa I njegove upotrebe u dovoljnoj koncentraciji, a u zakonom dozvoljenom opsegu, na mikrobiološku stabilnost utiču I drugi faktori.

Vrsta emulzije tj da li je pretežno uljana ili pretežno vodena. Gde je važno naglasiti da vodena sredina pogoduje razvoju bakterija I gljivica.

Veličina čestica vodene faze može biti toliko mala da je manja od prosečne veličine mikroorganizma I na taj način im uskrati prostor za razvoj(fizički). Ovo se postiže specifičnim I često skupim načinom proizvodnje.

U toku procesa proizvodnje grejanjem vodene faze duže vremena na određenoj temperaturi može se obezbediti uništavanje određnog procenta spora mikroorganizama. Važno je I da se proizvodi zatvaraju kada su potpuno ohlađeni da bi se na taj način sprečilo stvaranje kondenza I u njemu odlične sredine za razvoj mikroorganizama.

Prosečna temperatura na kojoj se čuva i pH vrednost kreme, kao i vrsta pakovanja veoma utiču na razvoj mikroorganizama.

Neki specifični sastojci povoljno utiču na konzerviranje, a to su alkohol etanol, EDTA, parfemi I neka eterična ulja, mlečna kiselina I njene soli.

genel_kimyasallar
nauka traga za bezbednijim načinima za konzerviranje proizvoda

Ukoliko se vodi računa o svim navedenim faktorima može se drastično smanjiti ali ne I potpuno izbeći upotreba konzervansa.

Kozmetika potpuno bez konzervansa je veoma ograničena u svojim mogućnostima I efektima. Traje kratko kada se kutija otvori I često je veoma skupa.

Rastući zahtev za preparatima koji su bez konzervansa podstiče dalja istraživanja u pravcu pronalska prirodnih odnosno prirodnijih načina za konzerviranje krema.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s