Vk10 : V- za vene, k- za kapilare, 10 za toliko komponenti

The same stream of life that runs through my veins night and day runs through the world and dances in rhythmic measures.

Ista životna struja koja teče mojim venama danju i noću teče i kroz svet i pleše u ritmu.

Rabindranath Tagore, indijski pesnik

Hand and legs by Natalia Bayakalova
Hand and legs by Natalia Bayakalova

Vk

Problem proširenih vena i popucalih kapilara za neke je čisto kozmetičke prirode dok na žalost neki osećaju bol i neprijatnost što može biti signal i ozbiljnijih problema sa cirkulacijom.

Proširene vene i pucanje kapilara se najčešće javlja na nogama zato što je taj deo tela u toku stajanja  i hodanja izložen povećanom pritisku.

Simptomi

Najčešće prvo primetimo promenu u boji vena, koja postaje tamno ljubičasta ka plavoj. Ponekad vene izgledaju isprepleteno i formiraju grudvice. Osećaj težine u nogama, grčevi i osećaj žarenja takođe mogu da se jave kod osoba koje imaju problema sa venama.

Ukoliko imate problem sa venama najbolje je da se prvo konsultujete sa vašim lekarom koji će odrediti prirodu i ozbiljnost problema.

Kada ustanovimo da je problem kozmetičke prirode šta sve možemo da uradimo?

Krenimo od uzroka i faktora rizika :

1. Godine krvni sudovi sa godinama gube elastičnost i tegle se, ventili popuštaju i krv umesto da ide prema srcu se vraća nazad. Na taj način se vene šire i postaju plave od deoksigenovane krvi.

2.Trudnoćatokom trudnoće povećava se zapremina krvi ali se smanjuje protok od nogu ka karlici da bi se podržao rastući fetus. Može se desiti da se tada prvi put pojave problemi sa venama ili da se već postojeće stanje pogorša. Najčešće se u mesecima nakon porođaja stanje vraća na normalno.

3. Ostali uzroci –mogu biti: hormonske prirode, genetika, gojaznost, neprilagođeni položaji  kao što su  dugo stajanje ili sedenje.

Žene su rizičnija grupa u odnosu na muškarce između ostalog i zato što ženski hormoni imaju tendenciju da opuštaju vene.

photo 3-7
ESTAR Vk 10 krema

Tretmani

Najvažnije je da brinite o sebi : vežbajte, izbegavajte dugačke periode sedenja i stajanja, podignite noge što češće, izbegavajte usku odeću i visoke potpetice i obratite pažnju na svoju težinu.

Kreme i/ili suplementi koje će vam preporučiti uglavnom sadrže komponente kao što su : escin, rutin , tokoferol (vitamin E), askorbinsku kiselina (vitamin C), ekstrakt i ulje semenki grožđa, piknogenol, ruscus, ulje i ekstrakt nevena…

Šta smo mi stavili u ESTAR kremu i zašto?

Broj 10 iz naziva kreme odnosi se na njen sastav. 10 komponenti formulacije

etarska ulja  limuna, ruzmarina i pomorandže sadrže i rutin.

ekstrakti  inidijskog lotosa i hamamelisa sadrže tanine koji smanjuju osećaj nelagodnosti u nogama, sužavaju krvne sudove i na taj način olakšavaju tegobe

ulja  nevena i semenki grožđa zbog bioflavonoida

Vitamin E efikasniji kao suplement je važan za zdravu cirkulaciju  dok mentol koji lako isparava blago hladi kožu i  smanjuje osećaj težine u nogama.

Suvi ektrakt kestena je prah žućkasto braon boje
Suvi ektrakt kestena je prah žućkasto braon boje

KESTEN 

Suvi ekstrakti kestena i zelenog čaja unutar ESTAR formulacije sadrže escin koji se smatra najvažnijom komponentom uopšte kada je u pitanju problem sa venama i kapilarima. Escin je mešavina saponina koji skuplja krvne sudove i na taj način utiče na mikrocirkulaciju. Takođe deluje protivupalno. Brojne su naučne studije koje potvrđuju njegovo dejstvo. U svakoj kremi koja tretira proširene vene pročitaćete da sadrži eskstrakt kestena.

Radeći na ovoj formulaciji i testirajući ekstrakte razne prirode (tečne glikolne, tečne alkoholne tinkture, tečne glicerinske) na kraju smo se odlučili za suvi ekstrakt proizvođača Melissa pharm. Ekstrakt je prehrambenog kvaliteta i standardizovan što znači da sadrži uvek određenu količinu escina. To je veoma važno zato što je potreban određen procenat u formulaciji kako bi bio aktivan.

Suvi ekstrakti prehrambenog kvaliteta u kozmetici imaju par nedostataka koje bi ukratko opisali na sledeći način:

-često zadržavaju svoj originalni miris koji utiče na miris cele formulacije

-ekstrakti su obojeni i kao takvi  boje i samu kremu. Boja može da varira i nije uvek ista (zavisi od same biljke)

-mogu da sadrže nerastvorne čestice (iz prirodnog materijala) koje se ponekad mogu pronaći i u kemi. Ovo se dešava veoma retko.

fashion legs, www. artandfashionillustration..com
fashion legs, www. artandfashionillustration..com

Kako su svi nedostaci isključivo estetske prirode, smatrali smo da su vredni tolerisanja za lepe noge ovog  i svakog drugog leta.

Miris Vk10 kreme je svež citrusni zbog eteričnih ulja, a boja je svetlo braon- oker-pesak-bež….svako je doživljava na svoj način.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s