REGENERACIJA KOŽE

Regeneration can come only through a change of heart in the individual.Henry Williamson

Regeneracija dolazi jedino kroz promenu u srcu osobe, Henri Vilijamson

regeneracija nervnih ćelija, www.u2fp.org
regeneracija nervnih ćelija, http://www.u2fp.org

Da li ste znali da koža samu sebe regeneriše u proseku svakih dvadeset sedam dana? Sposobnost kože da se regeneriše, čak i ako je značajno narušena njena zaštitna funkcija, postoji zahvaljujući matičnim ćelijama dermisa i epidermisa koje su u stanju da generišu novo tkivo.

Kod velikih oštećenja, mehanizmi odbrane nisu u stanju da u potpunosti povrate kožu u prvobitno stanje. Obnovljeno tkivo sadrži ogroman broj kolagenskih vlakana, malo krvnih sudova, a  oštećene lojne, znojne žlezde, folikule dlake, kao i mišićne ćelije se retko obnavljaju i obično bivaju zamenjeni fibroznim tkivom; što sve ukupno rezultira nastankom ožiljka odnosno fibrozno-ožiljnog tkiva.

Ožiljke od opekotina, povreda i ozbiljno narušen izgled i strukturu kože ostavili bi za razmatranje  plastičnim hirurzima. Ukoliko imate takvu vrstu ozleda, konsultujte se sa lekarima o mogućim intervencijama.

Ovde bi se bavili onim regeneracijama koje mogu da se pospeše upotrebom krema i kozmetičkih preparata.

uljane formulacije za regeneraciju kože, www.shopestar.com
uljane formulacije za regeneraciju kože, http://www.shopestar.com

Šta mi možemo da uradimo povodom manjih ožiljaka ili kože koja izgleda suvo, potrošeno, izborano (npr laktovi i kolena), kože koja je dehidrirana i/ili puca.

PRVA STVAR i jedna od najvažnijih je smanjiti upotrebu (na najmanju moguću meru ) sapuna i svih preparata koji pene. Zvuči nemoguće ali probajte. Ništa tako ne oštećuje kožu kao penušave površinski aktivne materije. I gumene rukavice (i one sa talkom) mogu biti izvor iritacije. Hladno vreme i suv vazduh dodatno pogoršavaju stanje kože.

ESTAR predlozi za regeneraciju

Pretpostavimo ovde da ste rešili da ne mažete kreme na bazi kortikosteroida ili da ste ih po savetu dermatologa koristili ograničeno vreme u upalnoj fazi. Šta dalje? Šta kada zaostanu manja oštećenja ili šta možemo da probamo da uradimo u prvoj fazi i pre nego što kortikosteroidi pokucaju na vrata?

viskozni pantenol ulazi u sastav krema za regeneraciju
viskozni pantenol ulazi u sastav krema za regeneraciju

Važno je da pre nanošenja bilo koje kreme za regeneraciju kože uradite dobar mehanički piling, takođe je važno da kreme nanosite uveče nakon odogvarajućih seruma.

Kreme za regeneraciju kože obično sadrže sledeće sastojke: biljne butere i ulja, pantenol, alantoin, hijaluronsku kiselinu, različite biljne ekstrakte i vitamine (A i E).

hijaluronska kiselina u dodiru sa vodom bubri i postaje gelasta masa
hijaluronska kiselina

Pantenol, alantoin i hijaluron su uobičajeni sastojci u ESTAR proizvodima i često ćete ih pronaći u INCI sastavu krema za lice i krema za telo. Takođe koristimo velik broj biljnih ekstrakata: zeleni čaj, kesten, hamamelis, frangipani cvet, indijski lotos, jasmin, margosa, francuska ruža, kamilica… Svi nabrojani sastojci su vodorastvorni i kao takvi ulaze u sastav krema i seruma.

Biljni buteri i ulja (plus pčelinji vosak) su prirodna sredstva  koja su se koristila za regeneraciju i tretiranje kože od davnina.

Sad samo malo naše istorije….

Mislili smo  još na samom estar početku kako da napravimo 100% prirodan proizvod, koji će da služi baš regeneraciji kože. I tako su 2004. nastali massage bar-s (čvrste štanglice koje se tope na temeperaturi tela i to u obliku srca i u obliku cveta). Zvali smo ih chocolate skin regenerator i honey and milk protector. Bili su sjajni ali veoma nepraktični za upotrebu. U to vreme, u nedostatku kanala komunikacije (kao što su facebook, instagram, pa čak i web sajt), nismo našli pravi način da iskomuniciramo sa klijentima čemu zapravo služe ta srca ili sapunčići kako su ih neki zvali.

photo 4 (7)
skin regenerator, krema na bazi prirodnih butera i ulja

Posle dugog perioda pauze , konačno su 2007. godine završili u kutiji i postali SKIN REGENERATOR. I evo sada 2015. posle čak osam godina, smislili smo da ih objasnimo i predstavimo kako dolikuje.

Zato što kada ne znam šta ću sa sopstvenim suvim rukama (ili rukama moje ćerke) ja se utopim u skin regenerator. I dalje je masan i pomalo nepraktičan, ali smo ga dosta usavršili. Sada je takav, da u slučaju zaista suve i oštećene kože, biva upijen nakon makismalno 5 minuta. Zgodan je da se maže uveče i mi ga preporučujemo za sve delove tela izuzev lica. Ponekad pre njega preporučimo piling i facial drops kao uvod u tretman.

Sastav i delovanje

Skin regenerator je jedini ESTAR veoma prirodni proizvod i on sadrži butere i ulja, zajedno sa vitaminom E. Odnos sastojaka je takav da je krema u kutiji čvrsta ali se u dodiru sa kožom našeg tela topi lako i brzo i onda se jednostavno razmazuje.

Kombinaciju čine : kakao i ši buter sa pčelinjim voskom, ulja badema, argana, semenki grožđa, nevena, avokada zajedno sa vitaminom E koji služi i kao antioksidans i sprečava da se ulja užegnu određeno vreme. Rok trajanja mu je godinu dana i može da se drži na sobnoj temperaturi dalje od izvora svetlosti. U toku leta, ako su temperature značajno visoke preporučujemo da stoji u frižideru.

Odličan je za tretitanje:

-suve kože tela

-kože nakon sunčanja

-tretman za prevenciju nastanka strija u trudnoći, poslednji meseci i nakon porođaja

-kože na laktovima i kolenima

-mogu da ga koriste deca starija od 3 godine, a po našem iskustvu jako vole ovu kremu, miriše im na čokoladu zbog kakao butera 🙂

Za leto 2015…

photo 2 (40)
svetlucavi cristallina prah za leto 2015.

…smo stavili diskretni svetlucavi cristalina prah (i sad nije više veoma prirodan, prirodan je  čak 98, 9 %) i takav je neodoljiv…nama

a možda bude i vama…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s