Puter za kožu, ne za hleb

Fine words butter no parsnips, Danish proverb

Lepe reči ne premazuju paštrnak puterom, Danska poslovica

ši buter sa stilom, www.stylistaprilib.com
ši buter sa stilom, http://www.stylistaprilib.com

Od grčkog butiron i latinskog butyrum dobili smo i buter i puter pored domaćih reči maslac i maslo.

Ono što u kozmetici zovemo buterima su biljna ulja koja su na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju i tope sa na temperaturama bliskim temperaturi tela, za razliku od voska koji se topi na znatno višim temperaturama.

Najpoznatiji su svakako kakao, ši (shea, karite) i mango buter ali se koriste i oni koji potiču od egzotičnih biljaka sa raznih meridijana (kupuasu, murumuru.illipe,kokum,šorea…).

specifični sastavi butera utiču na njihove osobine
specifični sastavi butera utiču na njihove osobine

Iako su sastavi i osobine specifični za svaku vrstu, možemo reći da je njihova zajednička uloga u pogledu kože zaštitna i da se koriste kao omekšivači, emolijenti i ovlaživači kože. Izgled i tekstura kreme koju koristite zavise i od upotrebljenih butera. Koriste se od praistorije do danas i interesovanje za njih ne jenjava.

Koliko su zanimljivi, kako kupcima tako i proizvođačima, govori i činjenica da se u poslednje vreme pojavljuju nove vrste butera kao što su : maslina buter, buter od lavande, buter od pomorandžine kore, pistaća, bademov, bundevin, avokado buter, sojin, alojin, kamilicin i mnogi drugi. Ovde treba objasniti da ovo nisu originalno  buteri dobijeni iz semena nego su nastali ubacivanjem ulja ili etaraskog ulja u nosač koji predstavlja neki drugi buter ili vosak (pčelinji vosak, različita hidrogenovana biljna ulja..) Ovi buteri su biljni derivati nastali mešanjem. To ih ne čini manje kvalitetnim naprosto u takvom stanju ne postoje u prirodi.

Buteri po azbučnom redu

photo 3-6

Kakao buter(Theobroma Cacao)

Veoma stabilan, karakterističnog mirisa. Idealan za suvu kožu. Srednje je razmazivosti i ne upija se značajno. Može da posluži kao regulator konzistencije u kremama. Poboljšava elastičnost kože i poželjan je sastojak mnogih prirodnih kozmetičkih preparata. Kakao buter postoji u svom prirodnom obliku kada je žut i ima slatkast čokoladan miris i postoje rafinisani kakao buteri bez boje i mirisa. U kozmetičkim preparatima prirodni proizvodi se obično korist ekao rafinisani da ne bi uticali na miris i boju krajnjeg proizvoda.

Kupuasu buter (Theobroma Grandiflorum)

Dobija se iz semena ploda, voćnog drveta kupuasu. Semenke sadrže 48% butera koji ima slatkast miris i koji odlično apsorbuje vodu i kao takav odličan emolijent u kozmetici. Koristi se u anti age preparatima, za održavanje elastičnosti i za hidrataciju. Biljka raste u istočnim regijama Amazonije.

Mango buter (Mangifera Indica)

Poreklom je iz Indije, mada  raste i drugim regijama. Buter se dobija iz semena biljke i daje hidrataciju, sjaj i razmazivost kremama. Idealan je za proizvode u stiku i balzame za usta.

biljni buteri ulaze u sastav mnogih kozmetičkih formulacija
biljni buteri ulaze u sastav mnogih kozmetičkih formulacija

Murumuru buter (Astrocaryum Murumuru)

Iz semena ove amazonske biljke se dobija buter karakterističnog mirisa. Izuzetno je značajan  u proizvodima za negu kose gde se koristi da bi dao prirodan sjaj  suvoj i oštećenoj kosi. Njegove osobine se porede sa lanolinom i predložen je kao biljni supstituent lanolina.

Ši buter (Butyrospermium Parkii)

Dobija se iz semena Karite drveta koje raste u zapadnoj Africi. U kremama kreira teksturu koja je kremasta i glatka. Korsiti se u svim kremama koje tretiraju suvoću kože, dermatitis, iritacije od sunca i opekotine, ekceme . Ši buter je danas toliko prisutan i opšteprihvaćen da se u kremama za telo čak i podrazumeva.  Mnogi ga upotrebljavaju u čistom obliku kao kremu  zato što se topi na temperaturi tela i lak je za upotrebu. Njegove osobine su zaista veoma značajne i superiorne u odnosu na mnoge druge egzotičnije butere .

I ako zamislite da je vaša koža parče rupičastog i mekog hleba na koji se maže puter i ako zamislite kako se on topi i upija, kako vaša koža postaje sjajna možda ćete u mašti osetiti miris mora i čuti zvuk talasa. Neka vas ovo leto prati svilenkasti i plišani dodir vaše kože …a možda vas neko i pojede zato što kakao buter miriše na čokoladu:) 

 

Advertisements

3 thoughts on “Puter za kožu, ne za hleb

  1. Odlican post! I Ljiljana sa bloga Budi lepa je napisala jedan veoma lep post o razlikama puter/buter, ši/šea i slicno 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s