II DEO-RAZUMETI VOSAK u kozmetici

Do not weep; do not wax indignant. Understand. Baruch Spinoza
Ne plači i ne budi uvošten i ogorčen. Razumi. Baruh Spinoza

vosak, www.candlescience.com
vosak, http://www.candlescience.com

Mama često upotrebljava taj termin uvošten i objašnjava da se odnosi na osobu koja ne ume da se ponaša u datoj situaciji i fizički se nekako ukoči. Ne zna ona kako treba da komunicira sa takvom osobom. Uvoštena osoba naginje prepotenciji. Nalik je voštanoj figuri. Strogoća je prvi utisak koji ostavlja. Mamu nervira, a mene plaši.

Možda takve osobe misle da su lepše ako su nalik vosku?

Voskovi su masne komponente (lipidi) prirodnog ili sintetičkog porekla.

Prirodni voskovi u kozmetici

Mnoge biljke i životinje prave vosak. Najpoznatiji su pčelinji vosak, lanolin, karnauba i kandelila voskovi.

Pčelinji vosak-Cera alba

pčelinji vosak ima različite primene u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji
pčelinji vosak ima različite primene u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji

Za početak da kažemo da u prehrambenoj industriji nosi oznaku E901. Zapamtite ovaj broj i još zapamtite da nije sve što je E (pa neki broj) kancerogeno, štetno, opasno po zdravlje i slično. Pčelinji vosak je nus proizvod pčela radilica koje ga stvaraju izlučivanjem iz voštanih žlezda. Ceo proces se odvija kako bi pčele napravile saće. Jedna dobro organizovana košnica proizvede godišnje 5-7 kg pčelinjeg voska.

Pčelinji vosak je jedan od sastojaka koji je pogrešno shvaćen od strane korisnika kozmetičkih proizvoda. Bez obzira na svoju voštanu prirodu on sprečava zapušavanje pora, dobar je ovlaživač kože i lekovita je materija. Jedan je od najstarijih kozmetičkih sastojaka. Obezbeđuje svilenkastu strukturu krema, a naročito onih koje su 100% prirodne. Koristi se u make up proizvodima u proizvodima za depilaciju, kremama za telo, ređe u kremama za lice.

Lanolin

lanolin vosak, www.lanolin.com
lanolin vosak, http://www.lanolin.com

Još se zove vuneni vosak ili vunena mast i ona se izlučuje iz lojnih žlezda životinja koje imaju vunu. Njegova prva namena je da štiti kožu i dlaku (vunu) životinja od spoljašnjih uticaja (klima). Smatra se da ima ulogu i u održavanju higijene kože kod životinja. Njegova upotreba u kozmetici je veoma značajna. Takođe je važno napomenuti da su njegove dobre osobine i uloga u lečenju, zaštiti, hidrataciji kože, sprečavanju pucanja i ljušćenja oštećene kože naučno dokumentovane i potvrđene. Zaštitini film koji lanolin formira na koži je polu propustan što znači da koža može da diše. U poređenju sa sintetičkim voskovima (tipa parafinskog) benefiti koje obezbeđuje su značajano veći. Koristi se u preparatima za bebe i trudnice, make up proizvodima. Lanolin je pod strogim regulacijama u pogledu dozvoljene količine pesticida u krajnjem proizvodu i uopšteno kao proizvod životinjskog porekla podložan je dodatnim kontrolama. Pojedini visoko prečišćeni lanolini nemaju miris, boju i smatraju se hipoalergenim proizvodima. Za proizvodnju ovakvog lanolina potrebne su veoma komplikovane i skupe tehnike.

Mineralni voskovi

parafinski vosak koristi se i za izradu sveća
parafinski vosak koristi se i za izradu sveća

Mineralni voskovi koji se upotrebljavaju u kozmetici su : parafinski vosak, ceresin, vazelin.Svi oni su proizvodi različitih procesa na sirovoj nafti, sofisticirano prečišćeni da bi bili pogodni i sigurni za upotrebu. Kako se ne uklapaju u najnoviji prirodni koncept žestoko su napadnuti i kritikovani od strane konzumenata i “gurua” prirodnih koncepata. Naglasićemo ovde da su mineralni voskovi prirodni i jedni od najbolje objašnjenih i opisanih proizvoda, klinički testiranih i sigurnih za upotrebu. Ne zaboravite da je ono što kupujete kao bebi ulje sa razlogom parafinsko ulje.Njihova namena je višestruka: okluzivni ovlaživači kože koji sprečavaju trans-epidermalni gubitak vlage (TEWL), u dekorativnoj kozmetici (ulaze u sastav make up proizvoda),  koriste se kao ugušćivači i emulgatori.

Poznata su parafinska pakovanja za ruke i stopala koja se izvode u kozmetičkim salonima.

Kandelila I Karnauba vosak

Kandelila vosak nastaje u stabljici meksičkog korova Euphorbia Cerifera dok karnauba vosak  nastaje u lišću brazilske palme Copernicia Cerifera. Obe se koriste za izradu preparata za negu usana kojima daju teksturu, konzistenciju i sjaj.

Možda da ne budemo uvošteni i damo ovim prirodnim voskovima šansu da nas ulepšaju. I kako kaže Spinoza da ih razumemo umesto da budemo ogorčeni.?!

Advertisements

2 thoughts on “II DEO-RAZUMETI VOSAK u kozmetici

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s