Ulja u kozmetičkim formulama

ESTAR-biljna ulja su estri glicerola i masnih kiselina
ESTAR-biljna ulja su estri glicerola i masnih kiselina
If you want a love message to be heard, it has got to be sent out. To keep a lamp burning, we have to keep putting oil in it. Mother Teresa
Ako želite da se vaša ljubavna poruka čuje, morate je poslati. Da bi kandilo gorelo moramo stalno sipati ulje u njega.,Majka Tereza
Uvod

Ulja imaju značajan udeo u  mnogim kozmetičkim formulacijama. Kada kažemo ulje mi u najširem smislu podrazumevamo više grupa, kako prirodnih tako i sintetičkih. Za početak možemo ulja podeliti  na tri grupe: ulja (u ovu grupu spadaju i masti i buteri), estre i voskove. Pod mastima podrazumevamo one supstance koje su životinjskog porekla (loj, svinjska mast, pčelinji vosak, lanolin), a pod buterima supstance koje su biljnog porekla (ši puter, kakao puter, mango puter i mnogi drugi …)

Svi oni imaju osobine emolijenata(omekšivača) ali i mnoge druge osobine u zavisnosti od specifične hemijske strukture i sastava ulja. Unutar svake od grupa postoji podela na priorodne i sintetske. 

Prirodna ulja

Prirodna ulja su estri glicerola i masnih kiselina. Masne kiseline mogu biti zasićene ili nezasićene i one određuju osobine ulja i njihovu stabilnost.

Ulja sa velikim procentom nezasićenih masnih kiselina su : maslinovo, avokado, bademovo, ricinusovo ulje.

Treba napomenuti da su nezasićena ulja manje masna, bolje se apsorbuju od strane kože, glatka su prilikom nanošenja i imaju dragocenije osobine kada je u pitanju upotreba u kozmetici.

Ulja sa velikim procentom zasićenih masnih kiselina su stabilnija i teže se užegnu tokom vremena  u odnosu na nezasićena.U ovu grupu spadaju palmino ulje, kokosovo ulje i ulje semena pamuka.

Na žalost, priorodna ulja su ( u odnosu na sintetička) komedogenija, generalno masnija i manje razmaziva na koži. Da bi se sprečila njihova oksidacija (užeglost) moraju se dodati vitamini E i C, kao antioksidansi.

Koja ulja odgovaraju vašoj koži?
Koja ulja odgovaraju oštećenoj i suvoj koži? To učimo iz literature. Jedna od knjiga od kojih je ESTAR krenu u avanturu

Neka priorodna ulja koja često koristimo u ESTAR lab-u

po azbučnom redu

Avokado ulje-prilagođeno skoro svim tipovima kože, a naročito osetljivim.Visok procenat nesponifikujućih materija (nesposobnih da naprave sapun) obezbeđuje bolje prodiranje kroz kožu i merljiv zaštitini UV faktor. Izuzetno je pogodno u aromaterapiji za masažu kose i lica. Pogodno za suvu kožu, preporučuje se za anti age tretmane, zrelu kožu i kosu

Arganovo ulje,-poznatije kao marokansko ulje koristi se za anti age tretmane zrele kože. Njegove specifične osobine su zaista višestruke. Naročito je pogodan za noćnu negu suve kože i kose. Visok sadržaj vitamina A i E. Pogodan je za tretman kože sa aknama kao i za tretman kože sklone nastanku strija. Izuzetno je pogodno za tretman kose, gde se nanosi na ispucale krajeve i ne ispira se. Neguje ispucale usne.

Bademovo ulje– neutralnog mirisa. Često ga zovu bazno ulje. Upotrebljava se univerzalno zato što se veoma dobro toleriše i apsorbuje, naročito za bebi kolekcije i osetljivu kožu.Takođe se korsiti za masažu i  kao noseće ulje za etarska ulja.

Grožđe(ulje iz  semenki)-uoptrebljava se u najrazličitijim anti-age formulacijama. Sadrži polifenole i tokoferole. Dobro se apsorbuje i penetrira (prodire) kroz kožu. Spada u grupu suvih (ne masnih) ulja. Smanjuje transepidermalni gubitak vlage (TEWL)

Jojoba-lako ulje, zaštitna i negujuća uloga. Naročito pogodno za zrelu i suvu kožu. Preporučuje se u nezi oštećene kože, a naročito kose. Poboljšava elastičnost kože i njenu pokretljivost. Spada u “suva” ulja koje nije masno i lepljivo.

biljna ulja sadrže različite negujuće materije
biljna ulja sadrže različite negujuće materije

Kokosovo-stabilno ulje, ne stvara masan osećaj nakon nanošenja,, dobro se razmazuje. Bazno ulje za sve tipove kože. Koristi se kao baza za sapune, a obavezan je sastojak balzama za usne i kozmetike za zaštitu kože i kose od sunca.

Laneno ulje-za zdravu kosu i nokte. Poseduje osobine da “leči ” kožu. U aromaterapiji oblozi od lanenog ulja se koriste u tretmanima protiv celulita. Za tretman kože koja je pocrvenela na suncu.

Maslinovo– bazno ulje za suvu kožu.Dobro se razmazuje po koži i zato je pogodno za masažu ili kao noseće ulje za različite tretmane. 

Nevenovo ulje-smatra se idealnim uljem za suvu i oštećenu kožu, naročito kod beba gde smanjuje iritacije izazvane upotrebom pelena. Pogodno za tretmane manjih ožiljaka i posekotina. Ono što kupujete kao nevenovo ulje nikad nije čisto ulje već uvek neven razblažen u nekom drugom nosećem ulju. Raspitajte se koje je bazno ulje  (najbolje maslinovo ili bademovo). Sucokretovo ulje kao noseće nije najbolja opcija.

Ricinusovo ulje– imaveoma specifičan profil masnih kiselina. Jedina mu je mana karakterističan miris. Odlično ga toleriše osetljiva koža sklona upalama i iritacijama. Nije komedogeno. Izuzetno se preporučuje za kožu sklonu aknama. Možete skidati šminku sa očiju sa ovim uljem, bez bojazni da će vas iritirati. Pogodno je za tretman ispucalih usana.

Sva ulja koja smo spomenuli imaju svoju primenu i koriste se od davnina. Važno je da pronađete ona koja odgovaraju vašoj koži i kosi i da u njima uživate. A mi smo tu da njihovu alhemiju upakujemo u proizvode.

Uskoro nastavak priče o uljima, buterima, voskovima, silikonima…

3 thoughts on “Ulja u kozmetičkim formulama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s