koja je pH vrednost vaše kože?

Anger is an acid that can do more harm to the vessel in which it is stored than to anything on which it is poured. Mark Twain

Ljutnja je kiselina koja više može da naudi sudu u kom se nalazi nego da bilo šta uradi tamo gde je prosuta.Mark Tven

kristali limunske kiseline pod mikroskopom
kristali limunske kiseline pod mikroskopom

Šta je pH vrednost?

pH (Potential of Hydrogen) vrednost kože je podatak koji nam govori koliko je površina naše kože kisela odnosno bazna. Skala merenja je u opsegu od 0 do14,  gde 7 predstavlja neutralnu sredinu (voda), niže vrednosti od 7 označavaju da je sredina kisela, a više vrednosti da je sredina bazna (alkalna).

Obično svi znaju za vrednost 5,5 koju bi trebalo da poseduje naša koža fiziološki. Zašto baš 5,5?

5,5

Ovaj broj označava blago kiselu sredinu i koža bi trebalo da  ima pH vrednost u opsegu  između 5 i 5,5.

Proučavanjem velikog broja slučajeva i merenjem ustanovljeno je da u visokom procentu (čak 50%) pH vrednost pada ispod 5 ili raste iznad 5,5.

Šta utiče na promenu pH vrednosti ?

Koža čija je pH vrednost nešto ispod 5 izgleda zdravije i lepše po subjektivnim procenama ispitanika, dok sa naučnog stanovišta takva vrednost deluje povoljno na fiziolšku kožnu floru koja je veoma važna u zaštiti kože. Bakterije koje normalno naseljavaju našu kožu  sprečavaju razvoj patogenih bakterija. Bakterije se normalno razvijaju i vole atmosferu koja je vlažna, pH neutralna (7) sa temperaturom od 37C. Otuda je naša koža kisela i  normalna temperatura tela ispod 37.

Kisela površina kože omugućava normalno finkcionisanje brojnih enzima, vitamina A, utiče na sastav masnoće u epidermisu, jednom rečju utiče na to da je naša koža zdrava i da izgleda lepo.

Kozmetički proizvodi,a naročito sapuni remete pH vrednost kože. Sapuni koji su alkalni (bazni) po svojoj priorodi uklanjaju višak masnoće sa kože i isušuju je, pH vrednost suve kože je povećana.

Istraživanja su pokazala da u Evropi, čak i čista voda iz vodovoda čija je pH vrednost oko 8, remeti pH vrednost kože i povećava je na 6.Nakon šest sati od npr umivanja, pH kože se vraća na svoju normalnu vrednost.

Kako starimo koža nam postaje baznija i njena pH vrednost raste.

Podešavanje pH vredosti u ESTAR laboratoriji
Podešavanje pH vredosti u ESTAR laboratoriji

 

 

 

Kada su u pitanju proizvodi za skidanje šminke i čišćenje lica važno je da oni prate fiziološki pH kože te se za stariju kožu i anti-age negu preporučuje da imaju pH vrednost iznad 5,5.

AHA kiseline koje se koriste u kozmetičkim preparatima, retinol ili retinska kiselina, ako se ne upotrebljavaju na pravi način i odgovorno a pre svega umereno mogu  da naruše pH vrednost kože i tako poremete njenu osnovnu zaštitnu funkciju. Koža je pre svega barijera koja sprečava da gubimo vlagu i sprečava strane nepoželjne materije i otrove da prodru unutar kože.

S jedne strane veoma kisele supstance (AHA,retinol), a s druge strane veoma bazne supstance (sapuni) na isti način štete koži i to tako što je isušuju  uklanjanjem površinskog sloja masti i slabe njenu zaštitnu ulogu.

Ako je pH vrednost pomerena blago prema alkalnim vrednostima, to pogoduje razvoju bakterija koje uzrokuju stvaranje akni, atopijskog dermatitisa i sl. čak i kada su to bakterije koje u normalnim uslovima naseljavaju našu kožu i nisu uopšte štetne.

Kolika treba da bude pH vrednost kreme koju koristite?

S jedne strane potrebno je da vam krema prija a s druge strane potebno je održavanje kiselog omotača na koži radi očuvanja njene lepote i pre svega svih finkcija koje obavlja. Kreme uvek prvo testirajte, a naročito ako imate osetljivu kožu. Lagano i prolazno peckanje može da znači naprosto da vam ne odgovara pH vrednost kreme.

pH vrednost kozmetičkog proizvoda bi trebalo da se kreće u opsegu od 4,2 do 6,2. Pojedine aktivne komponente ili konzervansi da bi bili aktivni zahtevaju određeni pH opseg (često uzan) konačnog proizvoda. Pa tako vitamin A (retinol) u proizvodima za podmlađivanje zahteva kiselu sredinu, takođe i AHA kiseline, urea za hidrataciju i druge.

Potrebno je testirati proizvode i koristiti one koji dužom upotrebom ne remete pH kože. Takođe ispituje se i uloga probiotika i prebiotika u održavanju normalnog sastava kožne flore.

Verovatno će u budućnosti biti obavezno da na deklaracijama stoji pH vrednost kreme.Danas to nalazimo jedino na komercijalnim pakovanjima vode za piće zajedno sa mineralnim sastavom.

Kako to za korisnika ne bi bio samo još jedan podatak koji stoji na kutiji (koju priznajte bacate odmah) potrebno je na odgovarajući način informisati klijenta o značenju.

 

izvori:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18489300,

Click to access handbook-of-cosmetic-science-and-technology-third-edition.pdf

 

 

 

One thought on “koja je pH vrednost vaše kože?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s