Vitamin L(epote)

vitamini , izvor www.health.com
vitamini , izvor http://www.health.com

 „Whoever wishes to investigate medicine properly should proceed thus: in the first place to consider the seasons of the year”,Hippocrates, the father of medicine (circa 400 B.C.).

„Ko želi da proučava medicinu na pravi način, na prvom mestu treba da uzme u obzir godišnja doba“ Hipokrat 400 p.n.e

Istorija

Od pra početaka do danas, razvoj i napredak medicine i uporedo sa njom i farmacije je veoma dinamičan i turbulentan. Ideje i koncepti se menjaju vremenom od naprednih Egipćana, preko Vavilonaca i naroda bliskog istoka, preko Kine i Indije, dalje do Hipokrata i Galena pa sve do prvih medicinskih univerziteta u Italiji. Bogatstvo današnjeg sveta medicine leži u ogromnom znanju ali i u mogućnosti izbora.

Prevencija kao i načini lečenja mogu biti najsavremeniji mogući ali uključivati i herbalizam gde je fokus na biljkama, homeopatiju, aromaterapiju i mnoge druge. Na raspolaganju nam je sve ono što je sakupljano i sistematizovano od znanja, počev od 3000 pre nove ere, što je procenjena starost papirusa sa prvim medicinskim zapisima.

5000 godina uporedo sa proučavanjem ljudskog tela, proučavane se i supstance neophodne za zdravlje,vitalnost i naravno lepotu.

Vitamini

Prva supstanca za koju je utvrđeno da može da izleči u to vreme teško oboljenje polineuritis poticala je iz ekstrakta pirinčanih ljuski.  Njenom analizom utvrđeno je da sadrži azot (amin).Zato je nazvana amin vitae (amin života) odnosno vitamin. Naziv se zadržao do danas iako većina vitamina ne sadrži azot.

Vitamini su prirodne supstance, prisutne u prirodi koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma u koji se unose hranom ili preko suplemenata. Lokalno nanošenje preko kože, kroz kremu ili flaster sve je zastupljenije.

Kako su brojna klinička ispitivanja potvrdila da je primena vitamina korisna u saniranju promena na koži oni su veoma zastupljeni i u kozmetičkim formulacijama kako za negu kože, tako i za negu kose.

koji vitamini su važni za lepu kožu?
koji vitamini su važni za lepu kožu?www.health.com

Koji vitamini i kako ?

Fantastičnu masku za kosu možete napraviti ako umutite dva jaja, pivo, kvasac, limun i tri žlice vegete. Umesto da vam se ta božanstvena smesa razliva na glavi( ispod najlon kese) možete i kupiti vitminizirani šampon ili balzam za kosu. Dovoljno je da u sastavu pročitate: niacin amid (vit.B3), kalcijum pantotenat (B5), pantenol,askorbil fosfat (vit.C),tokoferol (vit.E) i /ili piridoksin hidrohlorid (vit.B6).

Kako je danas velika propaganda protiv hemije i insistira se na svemu što je prirodno, korisno je uzeti u obzir da poneki komplikovani naziv označava prirodnu supstancu.

Vitamin A (retinol) i kreme sa retinolom se koriste u kozmetici za tretman suve, oštećene i izborane kože. On takođe pojačava dejstvo enzima u koži.U sastavu kreme ga potražite kao retinol palmitat.

Beta karoten je provitamin vitamina A, nalazimo ga u uljima šargarepe i nevena, a koristi se u preparatima za i posle sunčanja. Ima karakterističnu žuto narandžastu boju.

E vitamin  ili tokoferol, za njega  je dokazano da se resorbuje kroz kožu i u vlas kose. Koristi se kao antioksidans u  anti age preparatima zato što sprečava starenje kože. Dodaje se i masažnim uljima da bi se kroz masažu zajedno sa mišićima tretirala i koža. U sastavu ga pronađite pod nazivom tocoferol acetat.

Vitamin C je antioksidans i deluje sinergistički sa vitaminom E. On stimuliše sintezu kolagena, smanjuje štetno delovanje sunca i sprečava mutacije izazvane dejstvom UV zraka. Vitamin C utiče na smanjenje pigmentacije pa se upotrebljava i u sredstvima za depigmentaciju pega i fleka na koži.

Za ljubitelje kućnih recepata, 10% vodeni rastvor vitamina C  smanjiće crvenilo kod rozacee i strija. Veoma je važno da se svaki put pravi svež rastvor koji se odmah iskoristi!

Vitamin C nije stabilan, osetljiv je na svetlost, temperaturu i metale. Ova nezgodna osobina vitamina C još uvek nije rešena. U sastavu kreme ga pronađite kao ascorbil palmitat ili ređe ascorbil acid.

vitamini 3
vitamini u kozmetici i farmaciji. http://www.health.com

 

Vitamini B grupe ukoliko nisu u dovoljnoj meri prisutni u ishrani prvo se primeti na koži i kosi. Jedna od teorija o lepoj koži koju imaju Italijani, a bez obzira na skoro permanentnu izloženost suncu, je konzumiranje velike količine testa. Testo se pravi od brašna, a ono od žitarica koje sadrže vitamine B grupe u velikoj količini.

Spomenuli smo već niacinamid(B3) u preparatima za kosu, B2-riboflavin je efikasan u lečenju seboreičnog dermatitisa, folna kiselina je važna za kožu i kosu, biotin se koristi (preko ekstrakta kvasca) kao sredstvo kojim se reguliše gubitak vlage iz kože.

Dermatologija

Brojne kožne bolesti zahtevaju lečenje i ne mogu se rešiti kozmetičkim preparatima ma koliko se trudili i tragali za kremom koja nam prija.

Lekovi i kreme za kožna oboljenja često sadrže vitamine.

Pa je tako efikasan u lečenju akni  tretinoin (trans retinska kiselina, derivat vitamina A). Ovo se pre svega odnosi na teške slučajeve koji dugo traju i  kada nijedan drugi način nije dao rezultat. Ovi tretmani se obavljaju uz nadzor lekara koji prati kompletan tok lečenja. Ovakvi preparati ne mogu se nabaviti bez recepta, imaju svoje sporedne efekte i zato je njihova upotreba ograničena na najteže slučajeve akni.

Vitamin D se koristi u tretmanima psorijaze.

Vitamin K koji učestvuje u procesima koagulacije krvi se koristi u kremama koje popravljaju stanje modrica, popucalih kapilara i sl.

Hipokrat, otac medicine, s razlogom je ukazao na važnost proučavanja godišnjih doba. U biljkama, sadržaj vitamina i drugih lekovitih supstanci se menja u zavisnosti od godišnjeg doba. Prava je alhemija napraviti ekstrakt koji će sadržati sve ono što je potrebno za zdravlje i lepotu. Mi ljudi se menjamo sa godišnjim dobima, naša koža, kosa, naše raspoloženje, ritam života.

Svako godišnje doba nosi svoju lepotu, a neko uvek volimo više i onda smo sebi najlepši…

izvor: Slavica Šiler,Vitamini, tmf Beograd,2009. , Cosmetic Science and technology ,second edition 2007,

One thought on “Vitamin L(epote)

Leave a comment