NANO  je IN- ili koliko brzo rastu nokti?

 

Nano kozmetika u službi lepote
Nano kozmetika u službi lepote

 

„ A dwarf standing on the shoulders of  a giant may see farther then a giant himself“

Patuljak koji stoji na ramenima džina može da vidi dalje nego džin

Robert Barton

Uvod

Nano svet je beskrajano velik. Oksimoron o kom vredi prodiskutovati.

Nano je reč izvedena iz grčke reči nanos što znači patuljak i ova reč se koristi uglavnom kao prefiks ispred neke druge reči, najčešće merne jedinice.  Pa je tako  jedan nanometar jednak  0, 000 000 001metar.

Da bi razumeli veličinu jednog nanometra možemo reći da naši nokti porastu u proseku za 1 nanometar u sekundi. Mislite o tome kada sledeći put odete na pedikir.

Ako se ne upotrebljava kao prefiks za mere, reč  nano pronalazimo ispred reči koje su vezane za nano tehnologiju gde označava aktivnosti, manipulaciju  i ponašanja različitih materijala  čija je bar jedna dimenzija u opsegu nano skale što je 1-100nm.

Nano tehnologija je prisutna skoro u svakoj grani industrije, a naročito se obraća pažnja na njenu primenu u medici i farmaciji. Vakcine uz upotrebu igle uskoro bi mogle da budu prošlost, budući da je 2013.god predstvaljen i prvi nano flaster kao nosač vakcine.

Kozmetika ili nije sve u veličini ima nešto i u kontroli

nano čestica
nano čestica

U kozmetici nano čestice se koriste ili kao UV filteri ili kao nosači koji ciljano i kontrolisano mogu da prenesu aktivnu materiju na mesto gde treba da deluje u koži.

UV filteri kaošto je titanijum dioksid ili cink oksid nalazimo u kremama koje prepoznajemo po karakterističnoj teškoj razmazivosti i kreč beloj boji. Nakon usitnjavanja ovih čestica do nano veličine one postaju providne.

Najveća primena nano tehnologije je upravo u preparatima za zaštitu od sunca, gde se usitnjavanjem čestica UV filtera omogućava i bolja razmazivost odnosno bolja pokrivenost kože, a samim tim i ravnomernija zaštita.Nano titanijum dioksid nalazi se i u prirodi.

Čvrsto -tečne nano čestice služe za pakovanje aktivnih materija kao što su antikosidanti, vitamini, hidrirajuće i druge aktivne materije . Na taj način efikasnije i kontrolisano isporučivanje aktivne materije obezbeđuje bolju stabilnost npr vitamina, efikasnost , dublje prodiranje aktivnih materija što pre svega znači kozmetički proizvod koji bolje i brže deluje.

Do sada se komercijalno mogu pronaći kreme za lice sa retinolom (vitaminom A) u nano čestici, kreme, sprejevi, maske za lice sa nano česticama zlata ili srebra.

U make up proizvodima nano čestice su najčešće pigmenti koji daju boju proizvodu. Na taj način postiže se intenzivnija boja i bolja pokrivenost (neprovidnost).

Nano emulzije su fine kreme gde su čestice ulja i vode usitnjene do nano veličine i tako daju proizvod koji je moguće naneti sprejom.

Sprej je interesantna  i pre svega praktična vrsta proizvoda.  Naravno on je imao svoja ograničenja sve dok nano tehnologijom u Japanu, početkom 21.veka  nisu napravili prve najlon čarape u spreju.

 

Nano  je brzo postao IN i ideje o primeni su krenule da se ređaju. 

Od nedavno su u ponudi i ručni nano atomizeri, zapravo mali, kućni aparati za koje proizvođači tvrde da pretvaraju čestice bilo kog losiona ili kreme u nano čestice i na taj način obezbeđuju bolje i brže prodiranje kreme u dublje slojeve kože. Imaju pristupačnu cenu, a njihova pouzdanost i funkcionalnost je za sada diskutabilna.

Mišljenja kako kupaca tako i stručnjaka po pitanju nano kozmetike su podeljena. Klijenti uglavnom  očekuju mnogo , s pravom. Stručnjaci debatuju oko  sigurnosti upotrebe određenih nano materijala  i dugoročnih efekata njihove upotrebe kao i da li nano čestice zapravo prodiru kroz kožu ili ne.

Stalno se usavršavaju pravila za označavanje nano materijala i tehnologije na deklaracijama proizvoda, a sve u cilju zaštite kupaca. Po Evropskom zakonu o kozmetici,  nano materijal po definiciji predstavlja nerastvoran i  biootporan materijal, veštački proizveden sa jednom ili više dimenzija u opsegu nano skale što je 1-100nm.

Krila leptira sačinjena su od nano materijala
Krila leptira sačinjena su od nano materijala

Priroda i NANO

Nano materijali se nalaze svuda oko nas u prirodi. U tlu, okeanima, površinskim vodama, neki nano materijali kao što su grafen i fuleren su otkriveni u svemiru. Sedef, pamuk, korali su nano materijali. Mleko i rikota sir. Još egzotičnije je da su krila leptira nano kao i krv.

Nano je u prirodi  oduvek IN i nauka kao i uvek pokušava da dokuče te savršene i misteriozne zakone i stavi ih na raspolaganje čoveku koji je njen deo.

U ovom beskrajno velikom  svetu, sačinjenom od malih čestica i lepota je pronašla svoje mesto. Čini mi se savršeno…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s