Sastojci u kremama protiv celulita

anticelulit masažno ulje
anticelulit masažno ulje

Šta je to anticelulit krema?

Anticelulit kreme ili češće gelovi sadrže razne sastojke čije su funkcije ubrzavanje mikrocirkulacije, lipoliza(razgrađivanje površinskih,vidljivih masnih naslaga), drenaža, zatezanje …

Važno je naglasiti da se kozmetički proizvodi odnose na tretman izgleda kože i nikako ne mogu da utiču na gubitak masnih naslaga u gramima (ili kilogramima). Za gubitak težine (koji je poželjno da bude prateći tokom ovakvih tretmana) konsultujte nutricionistu za izbor pravilne dijete, lekara za eventualni tretman i naravno vašeg tretnera s kojim vežbate.

Uopšteno govoreći, jedna dobra anticelulit krema treba da zategne kožu, smanji prisutnost vidljivog celulita i paklenu pomorandžu pretvori u staklo. Alhemija: kamen u zlato-pomorandža u staklo…

Šta sve sadrže kreme protiv celulita?
Šta sve sadrže kreme protiv celulita?

Sastojci

Sastojci krema mogu biti hemijske prirode,biljni ekstrakti,ulja i u novije vreme sve više i farmaceutske komponente (lekovi).

Kofein je apsolutni šampion po zastupljenosti u kremama protiv celulita. Čak i prilikom istraživanja učinka novih komponenti on je nezaobilazni dodatak.Šta je zapravo njegova funkcija?

Kofein ubrzava cirkulaciju, izvlači tečnost iz međućelijskog prostora i indukuje lipolizu. Sve to se dešava tik ispod površine kože.  Na taj način on sagoreva masti koje se oslobađaju iz ćelija i na taj način smanjuju svoju veličinu. Koža postaje ravnija i zategnutija.

Dejstvo monogih biljnih ekstrakata se zasniva na istoj ideji i glavna aktivna komponenta je zapravo kofein (zelena kafa, zeleni čaj,..)

Verujem da ćete skoro u svakom sastavu (krema protiv celulita) pročitati da sadrži kofein. On je jedan od mojih hemijskih favorita.

Aminofilin i teofilin su hemijski srodne supstance kofeinu i originalno se koriste za lečenje bronhijalne astme. Imaju brojne loše strane od alergijskih reakcija pa na dalje . Ja lično nisam konforna po pitanju korišćenja istih. Ima dosta studija na temu njihovog dejstva i da li je uopšte opravdano koristiti ih i ako da u kojoj koncentraciji i kako.

L karnitin je aminokiselina koja doprinosi oksidaciji masti i njegovom pretvaranju u energiju. Studije koje su ispitivale njegove efekte i dejstvo uglavnom su bazirane na oralnoj upotrebi u vidu suplemenata, a mnogo manje se odnose na  topičnu primenu. Uz zaključak da je dejstvo vremenski ograničeno i privremeno, kao i sa svim drugim sastojcima. Lično nemam iskustva u radu s njim  te ne bih da ga razapinjem ni previše hvalim.Činjenica jeste da ga ima u našem organizmu i da se to koristi u svrhu promocije karnitina kao prirodnog izbora za uklanjanja celulita.

biljni ekstrakti protiv celulita
biljni ekstrakti protiv celulita

 

Biljni ekstrakti i ulja su moji isključivi i jedini favoriti, čije dejstvo nije sasvim dokazano i potrđeno u nauci. Volim da kažem nije još.  Ima mnogo biljaka čiji se ekstrakti koriste u kremama protiv celulita (morač,kesten,zeleni čaj,zelena kafa, ruskus…). Njihovo dejstvo se objašnjava prisustvom određenih komponenti u ekstraktu i samim tim od kvaliteta ekstrakta zavisi i dejstvo.

Laneno ulje se u aromaterapiji koristi za anticelulit tretmane i od njega se prave oblozi. Važno je da ulja imaju visoko antioksidantno dejstvo (ulje semenki grožđa npr)

Cilj jedne kreme protiv celulita je da pospeši proizvodnju kolagena ( tzv jačanje kolagena-da bi se sprečilo ispadanje masnih ćelija i izgled paklene pomorandže), pojača cirkuliciju i izravna površinu kože.

Ovo isto važi i za masažna u ulja u koja je potrebno dodati eterična ulja sa ovim dejstvom.  Najdelotvornija eterična ulja su: limun, kleka, geranijum, limun, grejpfrut,ruzmarin….

Cimet ne spada u ovu grupu i ako se široko koristi zbog svoje osobine da izaziva površinsku iritaciju (crvenilo,peckanje,…) . Ta osobina  doprinosi jedino da vi imate subjektivni osećaj da se nešto dešava.

Uputstvo za upotrebu

Važno je da se krema nanosi na čistu kožu. Najbolje bi bilo da je prethodno odrađen piling tela kako bi koža bila oslobođena nevidljivih mrtvih slojeva na površini. Ovo naročito važi za masažu. Ako je koža već zapušena mrtvim slojem može doći prevelikog zadržavanja ulja na površini i pravljenja grudvica . Naši klijenti kažu vrlja nam se koža. Da bi se vrljanje izbeglo koža mora biti sasvim čista  i naravno piling je  obavezan. Jači i abrazivniji piling je dovoljan jednom nedeljno,a pilinge sa nežnijim česticama možete raditi i svakodnevno.

 

I ako dejstvo aromaterapije,masaže,kreme i iskreno govoreći svih tretmana protiv celulita deluje površinski i ograničeno vreme mislim da je vredno koristiti ih u smislu nege kože i ulepšavanja njegog izgleda. Da li vam je zaista važno da celulit nestane ili je dovoljno da se ne vidi? Da se vidi manje? Razmislite o tome i dočekajte pakleno leto bez paklene pomorandže i pakla u glavi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s