Celulit ili Paklena pomorandža

Paklena pomorandža i pakleni tretmani
Paklena pomorandža i pakleni tretmani

 

Teško je bilo šta novo i revolucionarno reći o celulitu. O njemu se mnogo piše, teoretiše, nude se razni tretmani i preporuke kako ga se brzo i lako rešiti. Sigurna sam da već dosta znate o vrstama celulita, kako i zašto nastaje,kada se javlja, zašto ga imaju ponekad i bebe. Sigurna sam i da imate teorije o tome zašto i kada se javlja kod vas. Imate i ideje kako da ga se rešite. Verovatno ste već do sada nešto radili na tome i bili manje ili više zadovoljni.

Usudite se da pogodite o čemu ću ja da vam pišem…O tome kako je celulit nažalost večan. Ne postoji ni jedan način da ga se zauvek rešite.

Na sreću postoje privremena rešenja.

Kada radim,razmišljam,a pogotovo kada nešto sugerišem drugim ljudima kroz pisanje, trudim se da se oslanjam najviše na naučne i proverene činjenice. Te činjenice skoro nikad nisu ono što bi neko  želeo da čuje. Dakle fokusiraćemo se u tekstu na realstične procene i ponuditi u skladu s tim opcije koje će vam omogućiti da izaberete ono što je vama najprihvatljivije.

Pokušaću da vam ponudim adekvatnu zamenu za magičnu pilulu , da nam svima bude lakše dok čekamo da je otkriju.

Činjenice o celulitu

celulit nije bolest
celulit nije bolest

Celulit nije bolest kako se prvobitno smatralo. Odatle mu taj bolesni naziv. Ja ga zovem paklena pomorandža.Tako mi je najprihvatljiviji.

Celulit ima 90% žena i samo 15% mučkaraca. Postoje izvesni alfa i beta receptori. Prve kad stimulišete utiču na ćeliju da proizvode masne naslage,a drugi utiču na ćeliju da ih razgrađuje. Čik pogodite? Žene na butinama imaju 9x više alfa receptora od beta. Kod mučkaraca je taj odnos 1:1. Hormoni,struktura potkožnog masnog tkiva i druge stvari doprinose ovom polno diskriminatorskom  fenomenu. Šta reći nego blago njima. Možda baš zbog toga,po anketama, čak 80% muškaraca ne prepoznaje  celulit na ženama. To je kompenzacija za učinjenu nam nepravdu.

Celulit nije samo višak masnog tkiva. On je jedan sofisticiran i složen fenomen.

Celulit nema dokazanu evolutivnu ulogu, kako bi se dalo naslutiti. Bila je aktuelna teorija, da celulit u trudnoći služi za deponovanje “zaliha” za predstojeće dojenje bebe. Činjenica jeste da je često u trudnoći nesnosan,a da nakon 4-6 meseci dojenja misteriozno nestaje ili se vraća na prvobitni nivo. Uglavnom,uzročno-posledični mehanizam (još) nije utvrđen ni dokazan.

Genetika ima određenu ulogu i ako još nije naučno potvrđen genetski mehanizam. Kada je reč o genetici, kojoj zahvalimo ili koju okrivimo za svašta, a često baš za ono za  šta ne želimo da preuzmemo odgovornost, ja se setim metafore jednog doktora koji kaže:

Loša genetika puni pištolj,način života povlači okidač.

Govoreći matematičkim jezikom problem celulita je problem gde je veći broj nepoznatih od broja jednačina kojima su te nepoznate povezane u neki odnos. Tako da sistem nema jedinstveno rešenje.

Tretmani protiv celulita

vežbanje je zdravo
vežbanje je zdravo

 

Svaki tretman protiv celulita će vam dati (ili neće) privremeno rešenje. Trajno uklanjanje celulita još uvek nije moguće.

Najprirodniji tretman je sinergija zdrave ishrane, vežbanja i kozmetičkih tretmana koji uključuju masažu,saunu, spa tretmane, kreme…Ove akcije moraju biti povezane i istovremene. Spremite se i da se tome posvetite dugoročno, takođe i da se po prestanku (ako prestenete-ne morate) ovih aktivnosti sistem polako ali sigurno vrati u prvobitno stanje. Kozmetički preparati tretiraju izgled kože sa celulitom i delimično utiču na biohemijski mehanizam u zavisnosti od mogućnosti penetracije i upotrebljenih aktivnih komponenti.

Mezoterapije, laseri, kavitacije, razni savremeni tretmani….da pomoći će vam ali takođe privremeno. Konsultujte se sa vašim lekarom oko ovih tretmana i pitajte sve što vas zanima. Lekari imaju znanje i razumevanje biohemije našeg organizma i anatomije tela i oni će vam najbolje reći šta možete da očekujete i kako da se ponašate za vreme tretmana i nakon njih.

Važno i Važno!

Važno br 1:  krema koja peče NE RADI NIŠTA drugo do toga da izaziva površinsku iritaciju na vašoj koži. Takva krema ne topi celulit kako se vama možda čini.To isto važi i za razne tretmane se termo efektom prilikom kojih teško onima sa slabim kapilarima i svetlom kožom.

Važno br 2: masaža tokom koje vam neko agresivno stiska kožu i mišiće,pravi modrice, podlive i ostavlja vašu kožu sa popucalim kapilarima NEĆE doprineti bržem i boljem uklanjanju celulita. Po mom mišljenju jedino što ćete time dobiti je celulit u duginim bojama. Masaža uz adekvatno ulje ili kremu treba da bude normalna uz blagu limfnu drenažu. Jačina stiska neće istisnuti masne naslage iz vas, ma koliko to privlačno i sugestivno izgledalo.

Psihologija

konstantno merenje težine čini da se osećamo loše
konstantno merenje težine čini da se osećamo loše

Sve je to psihologija, tako kaže moja kuma.

Po mom mišljenju, sve što radite sa sobom da biste se osećali i izgledali bolje treba da bude na način da u tome uživate i da vam to pričinjava zadovoljstvo. Za lepotu se ne mora trpeti.

Tako ako menjate način ishrane da bi izgubili na telesnoj masi, nabavite neki inspirativan kuvar i modernu fensi kecelju. Napravite od kuvanja kreativnu zabavu i ako možda te anticelulit artičoke nisu baš na prvi pogled najukusnije.

Vežbajte sa trenerom i u ambijentu koji vam prija, gde jedva čekate da odete. Gde ćete se smejati i sami sebi i sa drugima dok ne možete da udahnete između trbušnjaka. Vežbajte uz muziku koja vam se dopada.

Mažite kreme čiji miris volite, koje vašoj koži prijaju na dodir.

Tokom masaže se opustite i  ustanite kao novi VI.

To je vreme vašeg života samo za vas.Često jedva odvojeno vreme od silnih obaveza.Poslednje što treba da radite je da činite da tokom tih dragocenih trenutaka trpite, patite i mučite se.

To nije dobro za psihologiju.Tako kaže moja kuma…

 

.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s