SVEMOGUĆI HIJALURON

hijaluronska kiselina u dodiru sa vodom bubri i postaje gelasta masa
hijaluronska kiselina u dodiru sa vodom bubri i postaje gelasta masa

Malo je sastojaka u kozmetičkoj industriji koji su u isto vreme veoma efikasni, sigurni i toliko svestrani. Jedna od njih je i hijaluronska kiselina. Po mišljenju mnogih stručnjaka njeno vreme tek dolazi i neće uspeti tako lako da se komercijalno i marketinški potroši i doživi tužnu sudbinu nekih drugih sastojaka koji imaju dobre osobine, a odavno nisu više atraktivni i malo se spominju i koriste.

Neće uspeti upravo iz tih razloga: veoma je efikasna u različitim sferama i veoma sigurna za upotrebu. Reakcije su toliko retke da se skoro mogu zanemariti i uglavnom su uzrokovane primesima zaostalim u procesu proizvodnje, a ne samim hijaluronom.

Hijaluronska kiselina, hijaluron ili skraćeno HA je supstanca koja je sastavni deo našeg organizma. Jedna odrasla osoba u svom telu ima oko 15 grama hijalurona od čega je jedna trećina upravo u koži. Zašto ga onda dodavati još?

Starenjem količina hijalurona u koži se smanjuje. To dovodi do gubitka svežine i elastičnosti, isušivanja kože i pojave prvo sitnih pa onda i dubljih bora.

Estar eye gel sa hijaluronom
Estar eye gel sa hijaluronom

Ako zamislimo da su strukturni proteini u našoj koži (kolagen i elastin ) cigle, onda je hijaluronska kiselina malter koji ih vezuje.

Kao što smo rekli s godinama koncentracija hijaluronske kiseline u koži opada. Način na koji bi se eventualno sinteza hijaluronske kiseline u samoj koži pospešila još nije otkriven i mnoga istraživanja su u toku. S druge strane jedno od novijih istraživanja je pokazalo da je glavni kandidat za blokiranje enzima koji razgrađuju hijaluron escin. Escin se dobija ekstrakcijom iz kestena i poznato je da dobro utiče na proširene vene i popucale kapilare. Mi smo tako rešili da u naš eye gel pored hijaluronske kiseline ubacimo i ekstrakt kestena. Ako nauka kaže mi verujemo, a ovako sada imamo priliku i da isprobavamo in vivo.

Hijaluronska kiselina  u različitim oblicima i najvećim mogućim koncentracijama je zastupljena u skoro svim Estar proizvodima za lice. Što se tiče njene preporučene koncentracije ona varira od namene kreme i to od maksimalnih 0,1 do čak 3%(za filere). Obratite pažnju šta tačno piše na deklaracijama za kreme jer se hijaluron u kreme ubacuje u obliku rastvora, najčešće 1% što praktično znači da ga u kremi ima 100 puta manje. A ako se kaže krema sa duplo više hijalurona važno je da na deklaraciji stoji i njegova stvarna koncentracija. U suštini možete biti mirni jer je već malo dovoljno da bude efikasan.

Veliki molekuli

Hijaluron je biopolimer. Njegov molekul je dugačak lanac koje se može sastojati i od 25 000 jedinica, čak i više. Ovako veliki molekuli teško prodiru u dublje slojeve kože (ista je situacija je i sa biljnim uljima). Ovakve supstance deluju u površinskim slojevima kože i hijaluron kao takav je šampion u hidrataciji. A da li može da ide dalje od površine? Koji su načini da se spusti dublje i deluje i u dermisu?

Već uveliko je hijaluron razvrstan po molekulskoj masi, odnosno veličini molekula i ustanovljena njegova primena za  trenutnu i brzu hidrataciju, produženu hidrataciju i popunjavanje bora u takozvanim filer kremama.

Da ne bude zabune, ovde se nećemo baviti ubrizgavanjem hijalurona injektivno iglama već govorimo isključivo o njegovoj upotrebi u kremama,gelovima i serumima koji se nanose površinski.

Mehanizam delovanja unakrsno povezanih biopolimera hijalurona i konjaka
Mehanizam delovanja unakrsno povezanih biopolimera hijalurona i konjaka

Fileri

U filer kremama koriste se razni trikovi da bi se veliki molekul upakovao i smanjio kako bi mogao da prodre u dublje slojeve. Mi smo odabrali da u filer kremu i serum stavimo sfere  koje se sastoje od unakrsno povezanih biopolimera hijalurona i konjaka. Oni formiraju male sfere koje imaju sposobnost da vezuju vlagu koja isparava iz dermisa. Na taj način oni bubre i bore se ispravljaju. Taj mehanizam prikazan je na slici.

U kom god obliku da ga sadrži krema koju koristite on će naći svoj put i  danas u 21.veku krema bez hijalurona je nezamisliva i usudiću se reći nedopustiva. Ponekad se kombinuje i više vrsta za postizanje što bržeg ili boljeg efekta i kremu pre svega treba birati prema tipu kože. Sjajne efekte postiže i u kombinacijei sa drugim komponentama i zbog svog da kažem mehaničkog, a ne hemijskog, aktivnog principa ne smeta im u njihovom delovanju te zajedno postižu sinergiju.

Pa ima li onda hijaluron neku manu? Postoji li razlog da se on ne koristi? Do sada je primećeno, i ako ne i dokazano, da u uslovima suve klime, kada je vlaga u vazduhu veoma niska, hijaluron umesto da hidratiše može u nekim slučajevima da isuši kožu. Naprosto zato što uzima vlagu umesto iz vazduha iz dubljih slojeva kože. Pametan molekul nema šta.

Dakle ako ste u Meksiku, Argentini, središnjoj Australiji, morate malo obratiti pažnju šta se dešava sa vašom kožom. Ovde na našim podnebljima možete se opustiti onoliko koliko vam vaša  nepodnošljiva lepota to dopusti.

Beauty is unbearable, drives us to despair, offering us for a minute the glimpse of an eternity that we should like to stretch out over the whole of time.

Albert Camus

One thought on “SVEMOGUĆI HIJALURON

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s