Ritual zelenog čaja

Ritual zelenog čaja

Zeleno volim te zeleno,kaže Lorka u pesmi  i ja se potpuno slažem.

Slobodni radikali Vs Antioksidansi

Kada bilo gde počnete da čitate tekst o zelenom čaju prvo na šta ćete naići je da je on pun antioksidanata koji se bore i neutrališu slobodne radikale .

Šta su slobodni radikali? Najkraće rečeno to su molekuli kojima nedostaje energije (oduzeta im je u procesu oksidacije) i oni je kao lopovi kradu od molekula iz lokalnih ćelija da bi zadovoljili svoju potrebu. Nesreća je u tome da molekul od kog je energija oteta i sam postaje slobodni radikal. I tako nastaje lančana reakcija i ovi moćni slobodni radikali polako uništavaju naše ćelije.Zbog toga starimo, ne izgledamo i ne osećamo se baš kako nama prija.

antioksidansi kao doktori bez granica
antioksidansi kao doktori bez granica

Antioksidansi  su molekuli koji prekidaju ovi lančanu reakciju i sprečavaju  nastanak slobodnih radikala uopšte i to  tako što se sami oksiduju. Oni su doktori bez granica u mirovnim misijama širom našeg organizma.

Polifenoli

Polifenoli su antioksidanti i baš zbog njih se zeleni čaj pije, prave se ekstrakti za kozmetičke i farmaceutske potrebe.

Ja sam pristalica ideje da se telo neguje kako spolja tako i iznutra.Zeleni čaj zadovoljava oba uslova jer može i da se pije, a njegov ekstrakt (ja koristim u laboratoriji i suvi i tečni) se dodaje kremama zbog sadržaja polifenola koji utiču na:

-sprečavanje preranog starenja kože (bore,tamne pege,neelastičnost,umorna koža…) uzrokovanog UV zracima,zagađenom sredinom ili naprosto prirodnim unutrašnjim procesom

-mršavljenje i borba protiv celulita- kafein i katehini  u zelenom čaju ubrzavaju metabolizam i sagorevaju masne ćelije i popravljaju izgled kože sa celulitom.

zeleni čaj u službi lepote
zeleni čaj u službi lepote

Nauka i društvo

O zelenom čaju se mnogo piše zadnjih godina. Mnogi ga piju redovno, verujući da tako doprinose boljem zdravlju i opštem stanju svog tela. Dodatak je mnogim preparatima za podizanje imuniteta, suplementima pa i kozmetičkim preparatima.

Šta kaže nauka?

Nauka je vrlo oprezna i veoma malo ima potvrđenih rezultata. To naravno ne znači da zeleni čaj nije dobar, to samo znači da to još nije naučno potkrepljeno i da se na tome i dalje radi. Postoji nešto što se zove vreme i ono je potrebno za uočavanje efekata bilo čega,kako pozitvnih tako i negativnih. Što je brzo te je i kuso,kaže naš narod.

Ne treba odbaciti ni empiriju, ako vam zeleni čaj prija onda je sigurno za vas dobar.

U međuvremenu dok čekamo naučne dokaze, ja predlažem da i dalje pijemo zeleni čaj kad smo za to raspoloženi .

Moj ritual

A moj ritual zelenog čaja izgleda ovako:

Dok voda za čaj ne provri ja na lice utrljam piling od zelenog čaja  i taman kad ga isperem nakon 3 minuta voda je spremna . Dok se čaj hladi ,stavim masku od zelenog čaja na lice i držim je bar 7-10minuta. Isperem masku,stavim limun u čaj i dok ga pijuckam čitam knjigu.

Slobodni radikali beže i kad se vi dobro osećate, samo da znate. Imate svu energiju samo za vas i ne date im ništa. Mogu da se bune i štrajkuju do sutra:)

štrajk slobodnih radikala
štrajk slobodnih radikala
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s