Hidratacija

Bluebarry butterŠta vraća koži sjaj posle sunčanja? Tri stvari: HIDRATACIJA, HIDRATACIJA i HIDRATACIJA!!!

Bez sunca nema života, a ni suve kože!

Ako ste se sunčali ovog leta pročitajte ovaj tekst, a ako niste i onda pročitajte. Možda će vam rešiti dileme po pitanju nege kože, nakon sunčanja, možda ćete se podsetiti šta odgovara nezi suve, a šta nezi neretko oštećene kože. Pored toga što ćete saznati koje kreme bi trebalo da koristite, kada i na koji način, razjasnićemo i neke mitove. Tekst nije namenjen onima koji su eksperti za negu svoje kože i već znaju šta to njihovoj koži najviše prija!

Ako bi me neko sada, posle deset godina intenzivnog rada na kreiranju proizvoda za negu kože, pitao šta je najvažnije za negu kože i ako bih morala da izdvojim samo jednu stvar, bez razmišljanja bih rekla HIDRATACIJA.

Jezičke nedoumice

Uz veliko poštovanje prema bogatstvu srpskog jezika, kada je u pitanju nega kože, veliki broj termina sa engleskog nije prevodiv, naročito ne jednom rečju. To me je i inspirisalo da pristupim pripremi englesko-srpskog rečnika izraza o lepoti, koji će uskoro ugledati svetlost dana.

Do tada…

Njenom visočanstvu HIDRATACIJI, u engleskom jeziku, dodeljena su dva termina MOISTURIZING i HYDRATING. Iako se, na prvi pogled, čini da su sinonimi ovi izrazi označavaju dva različita mehanizma.

Moisturizing je proces sprečavanja gubitka vlage, tako što formira zaštitni, uljani film na površini kože, koji vlagu drži zatočenom u tvrđavi našeg tela. U grupu moisturizera spadaju bademovo ulje, avokado ulje, ši buter, ulje semenki grožđa i mnoga druga ulja. Najpoznatiji „omekšivači“ su hijaluronska kiselina, glicerin i sorbitol. Što je naša koža suvlja potrebniji joj je deblji sloj moisturizera, koji u suštini čini kožu glatkom i mekom.

Hydrating se odnosi na hidrirajuće supstance, koje povećavaju sadržaj vode u gornjim slojevima epidermisa. Ovaj proces čini našu kožu gipkom (elastičnom) i jedrom!

Šta je zbunjujuće? «Oficijalni» spisak ovih supstanci, u 70% slučajeva, preklapa se u obe kategorije. To je zato što hidrirajuće komponente, koje su jednom unete u epidermis, postaju moisturizeri.

„Strpljenje je gorko, ali plodovi su mu slatki“ (Aristotel)

Apsolutni šampion hidratacije i «moisturizing-a« je hijaluronska kiselina, odnosno so hijaluronske kiseline. Iako zvuči jako «hemijski» ova supstanca je za nas potpuno bezopasna jer je i sami proizvodimo u našim ćelijama. Kada zafali, nije na odmet uneti je spolja. Postoje razne vrste hijaluronske kiseline sa različitim namenama. Ja sam se, u mojoj alhemičarskoj laboratoriji, opredelila za tri vrste. Jedna obezbeđuje trenutnu, druga produženu hidrataciju, a treća je upakovana u male sfere, što je izvanredno za popunjavanje sitnih bora.

Davne, 2004. godine kreirala sam body butter koji, od tuširanja do tuširanja, drži kožu mekom, elastičnom i vlažnom. Nije naišao na razumevanje. Žene nisu znale šta bi s njim. Želele su mleko za telo, koje sadrži 80% vode, 15% emulgatora i ugušćivača, oko 3% mirisa, konzervansa i stabilizatora. Prostom matematikom, vidite i sami, svega 2% su supstance za hidrataciju. Nije to dovoljno da dobijem efekat koji želim! Kao što ovaj tekst ne mogu da sažmem u dve rečenice, tako ni hidrataciju neću da svedem na 2 %. Iz  ubeđenja, nisam htela da pravim mleko za telo!

No, bila sam strpljiva i dočekala sam vreme body butter-a. Kada je hidratacija tela u pitanju, on caruje nakon tuširanja, a i za vreme tuširanja (IN SHOWER). Da, da… za tuširanje preporučujem bilo koju bogatiju kremu. Samo zaboravite na „ispiranje kupkom“ i kada se brišete, poštedite kožu suvišnog grebanja peškirom. Imaćete efekte moisturizera IN SHOWER, za LICE i za TELO!

Onom ko veruje, sve je moguće!

Raduje me što je proizvod za hidrataciju kože lica, put do zadovoljnih žena našao za mnogo manje vremena. Pre tri godine sam poželela da napravim proizvod za intenzivnu hidrataciju lica, koji koža brzo upija i koji je ne masti. Želela sam proizvod koji zaista hidrira, koji može da se kombinuje i danju i noću i da je za sve tipove kože i za sva godišnja doba.

Mission impossible – rekle su moje kolege. Kada sam posle nekoliko meseci upornog mućkanja dobila braon tečnost, koju sam ponosno nazvala FACIAL DROPS SERUM i počela da preporučujem ženama za «umivaje», mnoge iskusnije kolege, menadžeri i stručnjaci su mi govorili da to neće moći i neće proći. A prošlo je! I to brzo! Srećna sam zbog toga i ponosna na sve žene koje su prihvatile inovaciju.

Sada su na tronu dva proizvoda za hidrataciju kože: serum kapljice za lice i body butter za telo.

Preporučujem:

  • Mnogo vode i limunade.
  • Suzdržavanje od pilinga dok se koža ne oporavi.
  • Bogate kreme ili butere za vreme ili posle tuširanja.
  • Ulja za tuširanje, što da ne?!
  • Badem, avokado i maslinovo ulje.
  • Nakon toga, bez sapunice, molim!
  • Najmekši peškir i mnogo strpljenja.

Dajte vašoj koži vremena da se regeneriše i obnovi, vrati vlagu i elastičnost.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s