Mirisi

Mirisi - Estar CosmeticsKonstatovali smo već kako 99% ljudi, prvo što uradi kad otvori kremu je da je pomiriše.

Šta su mirisi, kako ih kombinujemo i dodajemo, da li izazivaju alergjiske reakcije, zašto ih volite ili ne?

Kada sam birala kako da nazovem svoju kozmetičku liniju još 2003.god, razmišljala sam upravo o mirisima. Želela sam da to bude nešto mirišljavo, toplo, nežno, ušuškano.

I tako je nastao ESTAR.

Odakle ime ESTAR?

Estar je vrsta hemisjkog jedinjenja. ESTRI su sveprisutni. Mnoge supstance sa kojima smo svakodnevno u kontaktu su estri.

Prirodna ulja su najvećim delom ESTRI. ESTAR može da eksplodira!!!???  I Nitroglicerin je estar. FosfoESTAR je stub lanca DNK. PoliESTRI su važni plastični materijali.

I što je meni najvažnije….

ESTRI male molekulske mase se koriste kao MIRISI i sastojci su eteričnih ulja i feromona. Odlično ime za kozmetičku kuću,zar ne?

Kakve mirise vi volite?

Miris sveže pokošene trave? Nema problema stavićemo onda cis-3-Hexen-1-ol.

Kremasti miris? – poslužite se sa delta octalactonom.

Ne možete da odolite mirisu kad prolazite pored pekare?

Uđite i recite: “Molim vas jednu 6-Acetyl-2,3,4,5-tetrahydropyridine kiflu “!

I tako dalje preko voćnih mirisa i takozvanih šumskih (wood like) mirisa, do krema i kozmetičkih proizvoda.

Sviđalo se to vama ili ne, voleli hemiju ili ne ESTRI su svuda oko vas!

Što se tiče mirisa u kozmetičkim proizvodima grupišu se u dve kategorije prirodni i sintetski mirisi

Prirodni mirsi – dobijeni iz prirodnih izvora ili eteričnih ulja (tu spadaju i čista eterična ulja)

Dokazano je kada se na laboratorijskom pacovu izvede eksperiment gde mu se utrlja eterično ulje na glavu, u jetri ga pronađu posle 15 minuta!

Šta to znači?

To znači da ono prodire, brzo i lako, da tamo nešto u vama radi (relaksira, tonizira, energizuje, opušta vas, smanjuje bol i napetost. Zavisi koje ste ulje ili kombinaciju eteričnih ulja upotrebili) i organizam ga preradi, odnosno ono prođe kroz ceo sistem veoma brzo.

Eterična ulja ili najbolji prijatelji svih prirodnih terapija tela i masaža. Važno je kako ih iskombinujete (sinergija eteričnih ulja) i važno je da nisu razblažena. To proverite tako što ćete kapnuti eterično ulje na papir. Ako ostane masan trag to znači da je razblaženo!

Ako vam prodaju eterično ulje kamilice ( jedan od mojih favorita) koje nije mastilo plave boje, nemojte ga kupovati jer sigurno ne sadrži ono zbog čega ga kupujete. Za celulit – hajdučka trava – ali mora biti tamno crne boje kao nafta! Eterično ulje hajdučke trave je možda i jedno od najučinkovitijih eteričnih uljaTečko s epronalazi. Neće da ga proizvode jer prlja urežaj.Evo ja ću, jednog dana.Praviti samo to,jer on može da zameni i do 4 druge aktivne komponente.

Igrajte se. Smućkajte sebi morsku so sa eteričnim uljima za kupku ili stavite eterična ulja u isparivač. Sipajte ga u ulje za masažu ili kupanje. Ali samo kap do tri na 100ml.

Alergije?

Nevolja je u tome što sve što je prirodno ne mora nužno da znači i da je dobro. Eterična ulja sadrže supstance koje su alergeni i veoma često se dešava da osobi ne prijaju eterična ulja određene vrste. I ne dajte da vas varaju kako je to jako dobro, samo treba da se opustite i istrpite. Ako vas svrbi ili peče to znači da imate alergijsku reakciju i nikako ne znači da “SE ČISTITE”.

U kreme za telo, a naročito  u one za celulit, se često dodaju supstance koje izazivaju neki površinski efekat na koži (peckanje, crvenilo) da bi mi kada ih mažemo imali osećaj da se “tu nešto dešava!” Eterično ulje cimeta je tipičan primer za ovakav slučaj. Verujte da ako vas koža peče to ne znači da se celulit “topi”.

Ja glasam za personalizovane kombinacije eteričnih ulja. Pronađite ona koja vam odgovaraju! U mom ESTRU ima estara iz eteričnih ulja i naravno, nekima jako prijaju, a nekima ne. I to je sasvim u redu. Postoji čitava nauka o eteričnim uljima, ljudi ih proučavaju ceo svoj radni vek.

Sintetski mirisi – dobijeni  u laboratoriji.

Uglavnom sve što mi u toku dana osetimo kao miris je sintetskog porekla. To ne mora da znači da je loše, naprotiv. U kozmetičkoj industriji se koriste mirisi koji su sintetisani u laboratoriji po uzoru na prirodne, ali su iz njih odstranjeni alergeni. I za nas je to dobra vest. Znači imamo kremu koja nam lepo miriše, a nećemo imati alergijsku reakciju. To je naročito važno pri izradi mirisa za kreme za lice. Inače u kreme za lice se stavlja minimalana količina mirisa ,tek toliko da pokrije neprijatan miris ostalih sastojaka. Ja bar tako radim.

Naravno postoje i slučajevi kada miris sintetski dobijen sadrži preko 100 različitih komponenti među njima i alergene, čak i komponenta “adsorber mirisa” koja maskira neki neprijatan miris je u stvari miris i potencijalni alergen.

Velika je medijska hajka na mirise kao alergene, a procenjuje se da svaka pedeseta osoba ima alergijsku reakciju na mirise. Propagiraju se kreme bez mirisa, konzervansa itd.

Sad bi trebalo da uključimo malo zdrav razum. U jednoj kremi ima preko 20 -30 sastojaka. Njih bar 15 mogu biti alergeni i izazvati alergijsku reakciju. Ne možemo biti sigurni da je naša alergija baš na miris. A to je i teško proverljivo, to možemo samo pretpostaviti. Praviti kremu bez mirisa znači i odreći se mnogih korisnih sastojaka koji veoma ružno mirišu jer tako taj miris ne može biti “pokriven” i zamaskiran.

Moja ideja je da čovek sam proceni šta mu prija i kako reaguje na određenu kremu, ako je jednom namažete i imate alergiju, a pri tom se alergija manifestuje kao crvenilo, peckanje, svrab itd, onda nemojte više koristiti tu kremu. To nikako ne znači da je ta krema loša i za druge. Jedna alergijska reakcija neće naškoditi previše vašoj koži i nemojte se previše frustrirati oko toga. To je samo indikacija da obratite pažnju na kreme koje koristite.

Ako nemate alergijske reakcije za koje znate, ne treba da trčite naokolo tražeći kreme bez mirisa, koje često koštaju veoma mnogo. Nemojte uskraćivati sebe za uživanje u lepim mirisima. Opustite se i uživajte.

Moja alergija i kako se nosim s njom

Ja lično imam alergiju na nikl (Ni), metal koji je kao i ESTAR – sveprisutan!

Alergija mi se manifestuje crvenilom na koži i ponekad slabim svrabom. Nikla ima dosta u paradajzu, ribi, govedini, svežem povrću, jednom rečju u skoro svemu što je zdravo. Naravno ima ga mnogo u zagađenom vazduhu, metalnim predmetima svih vrsta itd. Ta vrsta alergije je kontaktna alergija.

Ja nekako nisam spremna da se potpuno odreknem tih namirnica, a nezgodno bi bilo da ne nosim kaiš na pantalonama, da nosim samo zlatan ili platinasti nakit ili da se iselim iz grada na vrh planine. Da ne govorim o fast food-u, pa to je jedina Nickel free hrana. Odatle je i nikl pobegao.

Savet za bižuteriju-premažite bezbojnim lakom za nokte deo npr. minđuše kojei ulazi u uho ima dodir sa kožom, nećete više imati alergisjku reakciju.  To ponavljajte relativno često,zato što se lak skida sa metala.

Kad pocrvenim, ispilingujem lice i namažem nekom kremom za smirivanje. Smatram da zdravlje kompletnog mog tela i uma zaslužuju tu “žrtvu”.

Jedna moja dobra prijateljica i vrhunski i priznat doktor mi je rekla kako medicina nije egzaktna i kako doktori uvek pokušavaju da izmere koristi i loše strane neke terapije! Tako vam je i s alergijama (bar u mom slučaju).

Ne govorim ovde o snažnim alergijskim reakcijama, kada je potrebna upotreba lekova (zato što se one veoma retko javljaju kao rezutat upotrebe nekog kozmetičkog preparata). U takvom slučaju najbolje je da vas pregleda lekar.

Odors have a power of persuasion stronger than that of words, appearances, emotions, or will. The persuasive power of an odor cannot be fended off, it enters into us like breath into our lungs, it fills us up, imbues us totally. There is no remedy for it.

” Mirisi poseduju moć ubeđivanja jaču nego reči,pojava,emocija ili volja. Takva moć  ne može se odbiti , ona ulazi u nas kao dah u pluća. ispunjava nas i prožima u potpunosti. Za to ne postoji lek”

iz knjige  Patric Suskind,Perfume ,prevod moja malenkost

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s